Ved salg af varer og tjenester til andre EU-lande afhænger momsreglerne først og fremmest af, om din virksomhed handler med andre virksomheder eller om der er tale om private personer. Artiklen vil primært dække momsreglerne for handel med andre virksomheder, hvis din virksomhed sælger varer til private EU-borgere, dækkes dette under afsnittet EU fjernsalg og salg til private.
Som dansk virksomhed skal du hovedsageligt ikke opkræve dansk moms ved salg af varer og ydelser til virksomheder der befinder sig i andre EU-lande. Momsen af handlen tilfalder køberen. Det vil sige, at køberen selv skal beregne og sørge for betale momsen i det EU-land køberen befinder sig i, dette kaldes omvendt betalingspligt (reverse charge). Du har dog stadig et ansvar for at indberette dit salg til et andet EU-land. Dit salg skal indberettes til SKAT senest den 25. i den efterfølgende måned. Dette betyder, at hvis du har lavet et salg til et andet EU-lande i oktober, skal dette indberettes inden den 25. november. Hvis du overskrider eller slet ikke indberetter dit EU-salg, kan SKAT kræve, at du betaler dansk moms af dine salg, selvom de er solgt uden moms. Desuden, skal salget til EU-lande også inkluderes i din momsindberetning.
For virksomheder der sælger varer til EU-lande - produktions- og handelsvirksomheder - vil virksomheden hovedsageligt sælge sine varer uden moms og indberette sit EU-salg hver måned. Reglerne for virksomheder, der sælger ydelser, er lidt mere komplekse, da salget af visse ydelser skal have dansk moms, mens andre ikke skal, og nogle har specielle regler.
Salg af ydelser til EU-lande
Ydelser, hvor du skal betale dansk moms:
Fast ejendom: Salg af ydelser der vedrører fast ejendom i Danmark, herunder overnatning på hoteller, mm.
Personbefordring: Salg af ydelser der indebærer personbefordring i danmark, herunder, turistbuskørsel, mm.
Arrangementer: Salg af ydelser vedr. arrangementer i Danmark, herunder, arragmenter inden for kultur, kunst, sport, videnskab, undervisning, underholdning og lignende (f.eks. messer, udstillinger, seminarer og kurser, mm.).
Restaurant- og cateringydelser: Salg af ydelser indenfor restuarant- og cateringsydelser der udføres i Danmark.
Korttidsudlejning af transportmidler: Udlejning af transportmidler der stilles til rådighed i Danmark.
Ydelser, hvor du ikke skal betale dansk moms:
Fast ejendom: Salg af ydelser der vedrører fasj ejendom der befinder sig i et andet EU-land.
Personbefordring: Salg af ydelser der indebærer personbefordinng i et andet EU-land.
Arrangementer: Salg af ydelsere vedr. arrangementer i et EU-land, herunder arrangementer inden for for kultur, kunst, sport, videnskab, undervisning, underholdning og lignende (f.eks. messer udstillinger, seminarer, kurser, mm.).
Restaurant- og cateringydelser: Salg af ydelser indenfor restaurant- og cateringsygelser, der udføres i et andet EU-land.
Ydelser med specielle regler for opkrævning af moms:
Ved salg af følgende ydelser skal du som udgangspunkt heller ikke opkræve dansk moms. Der er dog nogle særlige regler ved salg til andre virksomheder, derfor er det afgørende, hvor køberen er etableret.
Langtidsudlejning af fartøjer: Fartøjer der stilles til rådighed for kunder i et andet EU-land.
Formidlingsydelser: Salg af formidlingsydelser i et andet EU-land, herunder kommission til mellemhandler, mm.
Transport af varer: Salg af ydelser der indebærer transport af varer i et andet EU-land. Det gør sig også gældende for transport af varer mellem to EU-lande, hvor transportydelsen påbegyndes i et andet EU-land.
Ydelser og aktiviter tilknyttet til transport: Salg af ydelser tilknyttet transport (pakning, lastning, mm.) i et andet EU-land.
Ydelser og arbejde der vedr. vurdering arbejde på løsøre, herunder, synsarbejde.
Hvis din virksomhed sælger varer og tjenesteydeser til private eller online, er reglerne beskrevet forneden.
EU fjernsalg og salg til private
Hovedreglen er, at du ved salg af varer og ydelser til private i EU som udgangspunkt skal opkræve dansk moms. Der findes dog nogle særlige regler, hvis salget sker over internettet. Hvis din virksomhed sælger varer og elektroniske ydelser til private i EU, gælder der særlige regler, hvor momsen skal indberettes og betales i det land, hvor det endelige forbrug finder sted, forudsat at omsætningen er over 10.000 euro. EU indførte den 1. juli 2021 en fælles grænse på 10.000 euro årligt for virksomheder, der sælger varer og elektroniske ydelser til private i andre EU-lande over internettet. Denne grænse gælder for hele EU og erstatter tidligere individuelle grænser for hvert land. Når en virksomheds fjernsalg overstiger 10.000 euro årligt, skal de betale moms i det land, hvor køberen befinder sig. Indberetning af momsen sker gennem Moms One Stop Shop-ordningen, som EU har indført for at gøre det nemmere for virksomheder at betale moms i de forskellige EU-lande. Hvis den samlede omsætning ikke overstiger 10.000 euro pr. kalenderår, behøver du ikke at indberette og betale moms i alle de EU-lande, hvor salget finder sted.